Adres: Koggeweg 7 - 1652 PC Zuidermeer - Noord -Holland Nederland - tel: +31229563134 - E-Mail: braccoitaliano@bracco-italiano-kennel.nl

.kennel di Ala D'Oro Bracco Italiano
.Jaap Muller & Tina Steffens
 
 

Demodex

 

De demodex (Jonge Hondenschurft) mijt maakt deel uit van de normale huidflora van een hond. Dus in principe is de mijt in zeer kleine aantallen aantoonbaar bij iedere gezonde hond, zonder dat deze klachten veroorzaakt.

Demodex gaat pas problemen veroorzaken, als de mijten in aantal toenemen in haarfollikels en talgklieren. Sommige lijnen en rassen zijn extra gevoelig voor demodex. Een (tijdelijk) verzwakt immuunsysteem lijkt hier mee te maken te hebben.

De demodex mijt leeft in de talgkliertjes en in de haarzakjes. Er bestaan twee vormen, namelijk een "droge" en "natte" vorm. Bij een droge vorm is alleen de mijt betrokken, bij de natte zijn er ook bacterien aanwezig (streptococcen) die dikwijls pusachtige ontstekingen veroorzaken van de huid. Pups en jonge honden die aangetast zijn hebben vaak verdikkingen - dikwijls grijsachtig - op de snuit, de poten en rond de ogen. Behandelen is altijd noodzakelijk, demodex is niet besmettelijk. Als de hond niet teveel jeuk heeft is het dikwijls nog goed te behandelen. Is het ernstiger dan is behandeling moeilijker en zeer langdurig.

 

Di Ala D'Oro - Muller & Steffens