Adres: Koggeweg 7 - 1652 PC Zuidermeer - Noord -Holland Nederland - tel: +31229563134 - E-Mail: braccoitaliano@bracco-italiano-kennel.nl

.kennel di Ala D'Oro Bracco Italiano
.Jaap Muller & Tina Steffens
 
 
Maagtorsie

Een maagtorsie is een acute, levensbedreigende aandoening.

De vorm van de ribbenkast van de Bracco Italiano is ton-vormig, hierdoor is er veel ruimte voor de maag om te draaien. Maar ook door erfelijke factoren kunnen banden waaraan oa. de maag is opgehangen verruimd zijn. Deze veruiming van de banden kan een grotere kans op een torsie opleveren.
Bij deze aandoening verwijdt de maag zich ten gevolgen van voedsel- en gasophoping. Meestal draait de maag hierbij. Het is belangrijk dat u de verschijnselen snel herkent, omdat het uitblijven van onmiddellijk ingrijpen de dood tot gevolgen kan hebben.

Symptomen:
A. Onrustig gedrag van de hond is het eerste verschijnsel dat opvalt.
B. Braakneigingen, zonder voedsel op te geven (maagpoort zit dicht).
C. Overmatig kwijlen.
D. De vergroting van de maag is vaak te zien aan de buik, die vooral achter de ribben in omvang toeneemt (opgeblazen).
E. De hond kan aangeven dat hij buikpijn heeft door zich steeds uit te rekken en strekken.
F. Door de toegenomen druk in de buik wordt de ademhaling bemoeilijkt waardoor de hond meer gaat hijgen.
G. Indien er geen actie wordt ondernomen zal de hond sloom worden en niet meer willen op staan.

Bijna geen een hond vertoont al deze verschijnselen gelijktijdig. Hierdoor is het soms moeilijk de ernst van de situatie in te schatten. De symptomen kunnen enkele uren na het nuttigen van een flinke maaltijd of veel drinken beginnen.

Voorzorgsmaatregelen maagtorsie:
Het is raadzaam de hond verschillende malen per dag te voeren op vaste tijdstippen, de belasting voor de maag wordt hierdoor kleiner. Doe op de brokken wat water zodat het aanwezige maagsap van de hond niet gelijk in de brok trekt - je voorkomt hiermee dat het voedsel een bal gaat vormen in de maag. Gebruik alleen hoge voerbakken en stel de bak hoogte in zodra de hond groter wordt. Hiermee voorkom je dat de hond te veel lucht mee hapt. Ook moet voorkomen worden dat een hond in een keer te veel drinkt, bijvoorbeeld na een fikse wandeling. Inspanning vlak voor en direct na het eten dient voorkomen te worden.

Zeker is dat dit advies niet altijd het ontstaan van een maagtorsie kan voorkomen. Uw hond sterft een zeer pijnlijke dood als u niet ingrijpt. Daarom moet altijd alert gereageerd worden op symptomen die lijken op een maagtorsie, zodat via ingrijpen van uw dierenarts de hond (op tijd) geholpen kan worden.

 

Di Ala D'Oro - Muller & Steffens