Adres: Koggeweg 7 - 1652 PC Zuidermeer - Noord -Holland Nederland - tel: +31229563134 - E-Mail: braccoitaliano@bracco-italiano-kennel.nl

.kennel di Ala D'Oro Bracco Italiano
.Jaap Muller & Tina Steffens
 
 

Oog & oogleden afwijkingen

Open oog:
Afhankelijk van de hoeveelheid keelhuid en het kop type van de hond kan het ooglid afhangend zijn of de oogbol te diep in de kop liggen, waardoor het oog en ooglid niet volledig aansluiten. Op moment dat er chronische klachten ontstaan spreek je niet meer van open oog maar van de hieronder beschreven afwijking Ectropion.

Ectropion =naar buiten gekruld oogleden:

Hierdoor worden de ogen continu blootgesteld aan irriterende invloeden van haren en/en stof, hetgeen pijnlijke ontstekingen van het hoornvlies tengevolge hebben. Zonder medisch ingrijpen kan dit uiteindelijk leiden tot het totaal verloren gaan van het oog. Heeft de hond ectropion is het niet verstandig deze hond in te zetten voor de fokkerij.

 

 

 

Entropion =naar binnen krullend oogleden:

Het naar binnen gekrulde ooglid veroorzaakt pijnlijke ontstekingen van het hoornvlies. Zonder medisch ingrijpen kan dit uiteindelijk leiden tot het totaal verloren gaan van het oog. Heeft de hond entropion is het niet verstandig deze hond in te zetten voor de fokkerij.

 Cherry Eye (Prolaps of uitpuilen van de derde ooglidklier):

In een normale positie is deze klier niet zichtbaar, ze wordt door een soort bindweefsel op haar plaats gehouden onderaan de oogbol. De uitpuilende klier is rood, gezwollen en zichtbaar aan de vrije rand van het derde ooglid. Omwille van de gelijkenis spreekt men van een cherry eye.

Omdat de klier een rol speelt bij de traanproductie wordt het verwijderen van deze klier ten stelligste afgeraden, het beste is deze klier volledig te sparen. Dit gebeurt door ze chirurgisch vast te zetten hetzij tegen de binnenkant van de oogkas, aan een extraoculaire spier of aan de sclera (d.i. het witte omhulsel van de oogbol). Een andere ingreep omvat het terug weghechten van de klier onder het slijmvlies van het derde ooglid (techniek van Morgan).
Heeft de hond een cherry eye is het niet verstandig deze hond in te zetten voor de fokkerij.

 

 

Di Ala D'Oro - Muller & Steffens