Adres: Koggeweg 7 - 1652 PC Zuidermeer - Noord -Holland Nederland - tel: +31229563134 - E-Mail: braccoitaliano@bracco-italiano-kennel.nl

.kennel di Ala D'Oro Bracco Italiano
.Jaap Muller & Tina Steffens
 
 

Knikstaart & nierproblemen bij de Bracco

De staartwervels vormen een onderdeel van het skelet en wel van de wervelkolom. Het skelet wordt in een vroeg stadium van de embryonale ontwikkeling aangelegd en wordt via een kraakbeenskelet, wat voor het grootste deel verbeent, tot het skelet wat wij kennen.

Een knikstaart bij de Bracco Italiano is een erfelijke afwijking waardoor een of meer staartwervels zijn gedraaid of verkleefd, dit zorgt voor een verdikking of knik op die plek van de staart. De afwijking komt voor van de wortel tot staartpunt.

Een foto van een Bracco met een knikstaart duidelijk zichtbaar is de dubbele knik. Iets wat niet altijd het geval is men moet dus goed opletten omdat er bij sommige exemplaren slechts verdikkingen te zien of voelen zijn. Ook deze varianten zijn onacceptabel en kunnen dus niet worden ingezet bij de fokkerij.

Het hebben van een knikstaart hoeft op zich geen probleem te zijn, wat belangrijker is dat deze afwijking duidt op andere verorgen aandoeningen zoals: fouten in aanleg van de ureteren, nierafwijkingen, botafwijkingen (verkorting van benderen en/of verzinken van ribben), vaatafwijkingen rond het hart, septum defecten en ontbreken van anus. Allemaal aandoeningen dus die levensbedreigend kunnen zijn.

Nierafwijkingen blijken helaas bij de Bracco Italiano voor te komen. Ook als de hond geen knikstaart heeft. ADVIES: Aan alle eigenaren van een Bracco Italiano, laat bij uw hond ieder jaar een klein bloed -en urineonderzoek verrichten door uw dierenarts. Is er een verhoogd BUN en kreatinine, een aangetoond eiwit in de urine dan kan nierinsufficientie de oorzaak zijn.

 

Di Ala D'Oro - Muller & Steffens