Adres: Koggeweg 7 - 1652 PC Zuidermeer - Noord -Holland Nederland - tel: +31229563134 - E-Mail: braccoitaliano@bracco-italiano-kennel.nl

.kennel di Ala D'Oro Bracco Italiano
.Jaap Muller & Tina Steffens
 
 

A-Septische of Immuungemedieerde Menigitis

Bij honden veelal jonger dan anderhalf jaar kan er een A-Septische oftewel een Immuungemedieerde menigitis ontstaan. Dit is een ontsteking van het hersenvlies niet veroorzaakt door een bacteriele infectie maar een ontsteking ontstaan door een ontsporing in het immuunsysteem. Op dit moment is nog niet bekend wat de oorzaak is van het ontsporen van het immuunsysteem. Wel lijkt het bij sommige rassen meer voor te komen dan bij andere rassen.

Deze aandoening komt ook bij de Bracco Italiano voor. Honden met een A-Septische of Immuungemedieerde menigitis vertonen veelal klachten zoals nekpijn en/of nekstijfheid, koorts en gevoeligheid bij aanraking. Bij constateren van een van deze klachten is het verstandig om direct uw dierenarts te bezoeken om een diagnose te kunnen stellen en om uit te sluiten dat er sprake is van een bacteriele infectie van het hersenvlies. Het verloop van de bacteriele infectie van het hersenvlies is meer heftig en snel levensbedreigend. In beide gevallen moet de hond direct behandeld worden. Bij bloedonderzoek bij honden met een A-Septische of Immuungemedieerde menigitis zijn veelal geen aanwijzing te vinden behalve dan dat de witte bloedlichaampjes in aantal kunnen zijn toegenomen.

Bij de A-Septische of Immuungemedieerde menigitis is de behandeling gericht op het onderdrukken van het ongewenste ontsporen van het immuunsysteem. Veelal wordt hiervoor prednison in hoge dosis toegediend via de bloedbaan waarna er kan worden overgegaan op tabletten. De behandeling kan soms langdurig zijn aangezien deze aandoening bij een aantal dieren telkens lijkt terug te komen. Na verloop van tijd lijkt de hond over deze klachten te zijn heengegroeid, veelal is dit pas na een leeftijd van 2-3 jaar.

 

Di Ala D'Oro - Muller & Steffens