Adres: Koggeweg 7 - 1652 PC Zuidermeer - Noord -Holland Nederland - tel: +31229563134 - E-Mail: braccoitaliano@bracco-italiano-kennel.nl

.kennel di Ala D'Oro Bracco Italiano
.Jaap Muller & Tina Steffens
 
 

De Bracco Italiano en atopische allergie

Bij de hond zijn er 3 soorten allergieën gekend, voedselallergie, atopische allergie en contactallergie.

Het meest opvallende symptoom van atopische allergie is jeuk. Honden knagen op hun poten, schuren met hun kop over het tapijt in verband met jeuk aan de oren en bijten en krabben hun huid. Door schuren, krabben en bijten irriteren en beschadigen ze hun huid. Bacteriën en gistcellen zorgen voor een bijkomende ontsteking van de huid met nog meer jeuk en huidletsels als gevolg. Er is haarverlies, roodheid en schilfering in de huid. Dit heet atopische dermatitis.

Aangezien jeuk kan wijzen op verschillende huidaandoeningen, moeten er een aantal tests en een aantal behandelingen uitgevoerd worden om andere aandoeningen uit te sluiten. Alleen dan kan de definitieve diagnose atopische dermatitis worden gesteld. Om de exacte oorzaak van de allergie te achterhalen, bestaan er 2 methoden voor het testen van een allergie. Een intradermale test, waarbij in de huid injecties worden gegeven om vast te stellen welke allergenen de allergische reactie veroorzaken. Of een bloedtest, waarbij wordt gekeken of er bepaalde antistoffen in het bloed aanwezig zijn.

Atopische dermatitis is een chronische ziekte die vaak gepaard gaat met bijkomende infecties. Soms zijn meerdere behandelingen nodig om atopische dermatitis onder controle te krijgen. Er zijn verschillende behandelingsmethoden voor een hond die last heeft van atopische dermatitis. Helaas is er geen genezing mogelijk. Er zijn diverse behandelingen mogelijk:
v
Vermijden van de irriterende allergenen is in theorie de beste oplossing.
vImuuntherapie (allergeen-specifieke immuno-therapie/hyposensibilisatie). Deze behandeling is erop gericht de symptomen te onderdrukken. Hiervoor is het noodzakelijk vast te stellen wat het irriterende allergeen is. De hond krijgt dan verspreid over een langere periode een serie injecties om de hond te ‘hyposensibiliseren’ (= minder gevoelig maken) voor het irriterende allergeen. Als het werkt, is deze therapie een goede keus, maar het helpt helaas niet bij alle honden.
vMedicamenteus,
Ciclosporine is een geneesmiddel dat speciaal ontwikkeld is voor het behandelen van atopische dermatitis. Het is aangetoond dat het de symptomen uiterst effectief bestrijdt zonder de bijwerkingen die corticosteroïden op lange termijn hebben. Corticosteroïden zijn in hoge mate effectief om de heftige jeuk en de ontsteking te remmen. Het nadeel is echter dat er op lange of korte termijn veel bijwerkingen zijn. Vetzuren zijn een ‘natuurlijk’ product met enige ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen als aanvullende behandeling soms goede resultaten geven. Antihistaminica kunnen incidenteel helpen bij het onderdrukken van de jeuk, vooral in combinatie met andere behandelingen. Honden reageren echter nogal verschillend op de verschillende soorten antihistaminica, waardoor het nodig kan zijn verschillende soorten uit te proberen voordat er een middel gevonden is dat werkt.
Lokale therapie, bestaande uit het gebruik van shampoos, spoelingen en lokaal toe te dienen antijeukmiddelen, geeft onmiddellijk verlichting, maar alleen op korte termijn. Voor het onderdrukken van atopische dermatitis bij honden kunnen nog andere producten nodig zijn om de bijkomende infecties te genezen, zoals antibiotica en antischimmel-middelen. Daarnaast is het van groot belang om atopische honden te behandelen met een krachtig antivlooienmiddel om een eventuele vlooienallergie te voorkomen.

© Di Ala D'Oro - Muller & Steffens