Adres: Koggeweg 7 - 1652 PC Zuidermeer - Noord -Holland Nederland - tel: +31229563134 - E-Mail:braccoitaliano@bracco-italiano-kennel.nl

.kennel di Ala D'Oro Bracco Italiano
.Jaap Muller & Tina Steffens
 
 
Enostosis (groeipijnen)

 

Enostosis is een aandoening die bekend staat onder naam: 'groeipijn'. Deze aandoening treedt vooral bij jonge honden rond de leeftijd van 6 -8 maanden en gaat (met aangepaste voeding en zonodig pijnstillers) vanzelf over. De pijn treedt plotseling op en verschijnt aan meerdere extremiteiten en wisselt van ernst. Het gevolg is dat de ene na de andere poot het meest pijnlijk en dus kreupel kan zijn. Deze 'migrerende' kreupelheid bij jonge honden gaat gepaard met pijnlijkheid tijdens het onderzoek van de pijpbeenderen. De diagnose moet gesteld worden door de dierenarts, dit om andere gewrichtsaandoeningen uit te kunnen sluiten. Dit gebeurd door het maken van een röntgenfoto, hierop kunnen typische verschijnselen worden opgemerkt zoals wolkachtige gebieden rond de gewrichten.

De aandoening enostosis treedt op omdat de voedingskanaaltjes (de kanaaltjes in het bot waar de bloedvaten doorheen lopen van het beenvlies aan de buitenkant naar het beenvlies aan de binnenkant van het pijpbeen) zich minder verwijden om de groeiende vaten ongestoord te laten passeren. Hierdoor treedt er stuwing op waarbij vocht uittreedt zowel tussen het buitenste beenvlies en het bot als binnen in de holte van het pijpbeen. Trekken van spieren aan het botvlies bij het lopen of een putje drukken op of stoten van het beenvlies doet erg veel pijn. De onvoldoende verwijding van de kanaaltjes komt door onvoldoende activiteit van het bot-opetende cellen die voor het modelleren van het skelet van belang zijn. Deze cellen worden geremd door een hormoon (calcitonine). Het vrijkomen van dit hormoon wordt bevorderd door calcium opname.


Het is gebleken dat een overmaat aan calcium in het voer van de pup het aantal cellen dat calcitonine aanmaakt, verhoogt. Hierdoor zal een zelfde calcium-inname op latere leeftijd tot een verhoogd vrijmaken van calcitonine uit al die hormoonproducerende cellen leiden, waardoor de bot-opetende cellen meer worden geremd en dus het skelet minder modelleren.

Het is belangrijk uw pup de juiste voeding te geven en in de juiste hoeveelheid. Wij hebben zeer goede ervaringen met Eukanuba Puppy (Large breed), wij verplichten onze pup eigenaren dit voer te gebruiken tot de hond temninste 18 maanden oud is.

 

 

© Di Ala D'Oro - Muller & Steffens