.kennel di Ala D'Oro Bracco Italiano
.Jaap Muller & Tina Steffens
 

 
Voeding

Er zijn veel merken hondenvoer op de markt, zo veel dat mensen soms door de bomen het bos niet kunnen zien. Naast de vele verschillende merken voer, heb je per merk ook nog de verschillen in voer voor puppen, jonge honden, volwassen honden en senioren en veelal ook nog de keuze uit een diner, een brok of vers (afval) vlees. Over het algemeen adviseren fokkers het voer dat zij aan hun eigen honden voeren en waar zij dus tevreden mee zijn.

Wij voeren onze honden Eukanuba brokken. Wij hebben de ervaring dat onze puppen op dit voer zeer gelijkmatig opgroeien met zo min mogelijke stoornissen. De calcium/fosfor verhoudingen in dit voer zijn uitermate goed, wat er voor zorgt dat deze snelgroeiende pup zo min mogelijk risico loopt op botproblemen.

Ook onze volwassen honden doen het erg goed op Eukanuba, ze zijn vrolijk, hebben geen honger, de ontlasting is stevig, hun vachten glimmen en zien er gezond uit, de tanden blijven mooi schoon en wat vooral belangrijk is , is dat zij met de voorgeschreven hoeveelheid voer goed op conditie blijven. Dit wil zeggen dat zij niet te dik of te mager zijn. Zoals u heeft kunnen lezen krijgen onze honden het gehele jaar door veel beweging, in het jachtseizoen en tijdens de trainingen verbruiken zij veel energie. Het voer dat wij geven blijkt voldoende in staat te zijn dit energie verlies aan te kunnen vullen. Met ander voer worden ONZE honden mager, hun ontlasting slap, hun vacht dof en komen zij tekort als zij prestaties moeten/willen leveren. Een "slechte" voeding of beter gezegd een niet passende voeding kan tevens het immuunsysteem van de hond verzwakken, met alle gevolgen van dien.

Wij vinden het belangrijk dat onze pup eigenaren het voer geven waarmee zij reeds vanaf hun derde week zijn opgegroeid. Omdat wij dit belangrijk vinden verplichten wij onze puppen eigenaren, middels onze overeenkomst, dit voer te gebruiken tot de hond de leeftijd van tenminste 18 mnd heeft bereikt. De hond heeft dan de grootste groeiperiode achter de rug, de botten en spieren zijn ontwikkeld en het immuunsysteem is redelijk op orde.

Als onze puppen 7-8 weken zijn eten deze al brokken die dan 4 keer per dag dienen te worden gegeven. De eerste zak voer krijgt de nieuwe eigenaar van ons mee naar huis. Hiermee doen de meeste puppen tenminste vier maanden. Hierna kan Eukanuba bij iedere dierenspeciaalzaak in Nederland en/of in het buitenland worden aangekocht.

Voedingsadvies voor een Ala D'Oro Pup /Jonge hond.
Vindt u de pup te mager of te dik, eet hij slecht of heeft ie altijd honger. Laat het ons weten, soms kan het noodzakelijk over te schakelen op een andere samenstelling. Wij hebben uiteraard alternatieven die wat ons betreft ook voldoen aan de eisen die wij aan het voer stellen.

Het is voor een pup beter dat hij iets te mager is dan te dik. Veelal weten mensen niet wat dik of mager is. Mocht u twijfelen aan de voedingstoestand van de hond bel dan even. NB: Soms krijgen de eigenaren advies van hun dierenarts om een speciaal voer te geven. Een dierenarts verkoopt in zijn praktijk altijd een aantal merken voer die hij/zij natuurlijk graag aan u zou willen verkopen. Het is raadzaam met ons te overleggen of dit door uw dierenarts aangeraden voer inderdaad voor de Ala D'Oro Bracco ook zo geweldig is.

Pup te dik: Uw pup moet, als hij licht gebogen wordt de laatste rib tonen. Is dit niet het geval dan is de pup echt te zwaar. Kijk of u de hoeveelheid voer iets kan verminderen.

Pup te mager: Uw pup mag niet al zijn ribben tonen. Is dit wel het geval dan moet u nagaan of de pup wormen heeft, aangezien een pup alles opeet wat hem voor de bek komt kan het gemakkelijk een worminfectie zijn die hem vermagerd. Als de pup wormen heeft en u hem hiervoor heeft behandeld zal de pup vanzelf weer ankomen. Heeft de pup geen wormen en is hij toch mager, zorg dan dat u de hoeveelheid brokken aanpast, iets meer geven dus.

Wil de pup moeilijk eten, dan kunt u overwegen het voer iets meer aantrekkelijker te maken door een kleine hoeveelheid vuile pens door de brokken te mengen. Weet wel dat bijvoer veel minder voedingswaarde heeft maar wel de maag vult. Te veel door de brokken geeft dus een vol gevoel terwijl er veel minder groeistoffen inzitten. Alles met mate dus.
Vaak zijn het periode dat een pup slecht eet, zorg ervoor dat de pup kan eten op een rustige plek waar hij/zij niet wordt afgeleidt. Soms is het goed om een dag of twee minder keer per dag voer aan te bieden. Neem contact op als je bezorgd bent.

Het voeren: " Geef ten minste 4 keer per dag de juiste hoeveelheid eten aan uw pup. Geef nooit losse voeding supplementen zoals bijvoorbeeld calcium. Het voer wat wij hebben meegegeven heeft een perfecte fosfor /calcium verhouding, Dit is belangrijk voor de groei van botten en spieren. " Gooi over de brokken ruim - handwarm water. De brokjes drijven dan bijna. Dit is om een eventuele maagtorsie te voorkomen. Gebruik een voerstandaard, pas de hoogte aan aan de hoogte van de pup. Deze moet gemakkelijk bij het voer kunnen komen , het hoofd slechts licht gebogen. Let op de ontlasting van uw pup, het is belangrijk dat deze vast is. Zorg dat er altijd vers drinkwater voor uw hond staat.