Adres: Koggeweg 7 - 1652 PC Zuidermeer - Noord -Holland Nederland - tel: +31229563134 - E-Mail: braccoitaliano@bracco-italiano-kennel.nl

.kennel di Ala D'Oro Bracco Italiano
.Jaap Muller & Tina Steffens
 
 

Veldwerk

De Bracco Italiano, " Staande Jachthond".

Dit betekent in de praktijk dat de hond gebruikt wordt om gevederd wild op te sporen en doormiddel van het "voorstaan" de jager aan te geven waar het gevederd wild zich in het veld bevind. Nadat de hond het gevederd wild heeft opgespoord, vastgezet en op teken van de (voor)jager het wild op heeft laten gaan, kan er op het wild geschoten worden. Hierna wordt er van de hond verwacht het wild te apporteren.

De Bracco Italiano heeft een natuurlijke aanleg voor het "voorstaan" in de werk standaard van de Bracco Italiano wordt beschreven op welke wijze de hond door het veld hoort te gaan. Onze ouder dieren hebben in hun stamboom uitstekende jacht afstamming. Met de juiste training , inzet en enthousiasme, kunt u dus veel bereiken met uw hond. Ala D'Oro pups hebben vanaf de vierde levensweek kennis gemaakt met levend en dood gevederd wild. Dit is noodzakelijk als er op latere leeftijd met de hond gejaagd gaat worden of wanneer er belangstelling bestaat voor deelname aan veldwedstrijden of andere jachttraining.

De veldwedstrijden zijn er om het natuurlijk gedrag van de hond na te bootsen in wedstrijd verband. Veldwedstrijden worden in het voor- en najaar in heel Europa georganiseerd door verschillende rasverenigingen. De pup moet echter wel door u vertrouwd worden gemaakt met het veldwerk zodat hij de reeds in zijn bezit zijnde eigenschappen kan ontplooien. Op basis van onze ervaringen raden wij de mensen aan om te starten met enige veldwerktraining alvorens te beginnen met een all round jachthondentraining. Belangrijk voor beide trainingen is een goede basis van gedrag en gehoorzaamheid. Een puppytraining gevolgd door een vervolgcursus bij een kynologen vereniging geeft u basis genoeg te starten met alle andere trainingen.

Wij beginnen al vrij vroeg met veldwerktraining, als de hond de leeftijd van 9 maanden heeft bereikt heeft deze al regelmatig kleine veldjes gelopen waarvan er verwacht mag worden dat het gevederd wild aanwezig is zodat de hond de kans heeft gehad de vogels per toeval of op hun reuk te vinden en zelfstandig of in bijzijn van ons te laten opgaan (flushen). De hond leert hier hoe hij met de wind moet omgaan, wat de geur is van ieder afzonderlijke vogel en hoe hij deze moet benaderen zonder dat de vogel voortijdig de lucht in gaat.

Hoe meer ervaring met veerwild des te beter. De hond heeft het nodig te ervaren dat de vogel tot een bepaalde afstand te benaderen is hiervoor is het dus logisch dat hij regelmatig in de fout gaat en de vogel voortijdig in de lucht gaat. Het achtervolgen van het wild is zeker in het begin bij een pup geen enkel probleem aangezien hij ook moet leren dat de vogel toch niet te pakken is nadat hij is opgevlogen. Deze ervaringen kan een hond alleen opdoen als u met hem aan de slag gaat. Natuurlijk kan men gebruik maken van gekooid veerwild maar dit heeft zeker niet de voorkeur.

Aangezien het niet gemakkelijk is om alles zelf te moeten doen zijn wij altijd bereid mensen met een Ala D'Oro hond die oprecht geinteresseerd zijn te ondersteunen tijdens hun trainingen. Regelmatig gaan wij op pad met mensen op zoek naar veldjes die dan belopen kunnen worden. U begrijpt dat het onmogelijk is om de hond deze ervaringen te geven in aanwezigheid van een "grote" trainingsgroep.

Het veldwerk : Zoals gezegd wordt dit u hond bijgebracht door hem ervaring te laten opdoen met veerwild op verschillende velden. Regelmatig oefenen is de manier om goede gangen in de hond te krijgen. De Bracco Italiano zal in tegenstelling tot de ander voorstaande honden een snelle draf moeten laten zien zodra de hond lucht krijgt van wild, de "trotta". Bij een evenwichtige hond zal de snelheid van de gangen in overeenstemming zijn met de neus.

Belemmer de hond niet in zijn initiatief. Geef hem de zekere vrijheid van handelen. Laat hem beschikken over zijn middelen. Het werk wordt dan aangenaam en productief. Een juiste balans tussen de hond de vrijheid te geven en het uit de hand gaan van de hond is het moeilijkste van dit hele spel.

Zorg voor afwisseling in velden, velden waar nooit kan worden voorgestaan op wild zijn goed om de slagen te oefenen maar de hond zal doormiddel van velden met wild leren het wild vast te zetten en voor te staan. Zo leert hij ook geduldig te wachten tot de voorjager komt om vervolgens samen met hem het wild op te laten gaan. Wij proberen vooral het veldwerk te promoten bij onze Bracco eigenaren aangezien de hond hier al eeuwen lang op geselecteerd is. Houdt er altijd rekening mee dat de Bracco Italiano een ras is die pas laat af is.

 

Di Ala D'Oro - Muller & Steffens