.kennel di Ala D'Oro Bracco Italiano
.Jaap Muller & Tina Steffens
 

 

Puppy Test

Zeker voor jachthonden, die nauw met de baas moeten samenwerken is het van groot belang dat het karakter van baas en hond overeenstemmen. Ook een fokker heeft er baat bij dat de juiste pup bij de juiste eigenaar terecht komt.

Door het afnemen van een puppytest krijgt de fokker beter inzicht in het karakter van de pups en kan hij de toekomstige eigenaren adviseren bij hun keuze. Dit betekent dat iedereen bij ons op de wachtlijst pas na de zevende week weet welke pup beschikbaar is. Vooraf je keuze maken heeft dus geen zin. Mocht het zo zijn dat de puppen die wij u aanbevelen niet uw eigen keuze is laat u zich er dan niet van weerhouden dit bij ons te melden. U moet tenslote op zijn minst 10-12 jaar met uw hond door het leven. Wij zullen u in alle gevallen adviseren dat het dan beter is te wachten op een volgend nest of elders te informeren.

De geschikte leeftijd om de pupjes te testen.
Als de pupjes rond de 7 weken oud zijn is dit het beste moment om ze te testen, dit omdat hun hersenen dan voldoende in staat zijn om prikkels van buitenaf te verwerken.

De test.
Om een test zo objectief mogelijk af te nemen moeten de pupjes de tester nog nooit gezien of gehoord hebben en moet de test op een voor de pupjes vreemd terrein worden afgenomen. Men kan de test binnen doen, maar jachthondenpups worden bij voorkeur buiten getest. De Amerikaan William Campbell ontwikkelde een gedragstest voor de keuze van een pup en publiceerde dit in zijn boek "Behavior problems in dogs"(1975). Deze test geeft slechts inzicht in dominantie en sociale gerichtheid, maar zegt niets over de eigenschappen als jachthond. Naast de Campbell test gebruiken wij dan ook de de test voor jachtaanleg en intelligentie.

Testresultaten.

Afhankelijk van de testmethode kan men de volgende eigenschappen aantonen:
- Dominantie
- Onderdanigheid
- Mensgerichtheid
- Aanleg om te apporteren
- Will to please
- Lawaaibestendigheid
- Probleem oplossend vermogen
- Stabiliteit en Labiliteit.

 

Met al deze gegevens kan een fokker de nieuwe eigenaar beter informeren over het karakter van de pup en advies geven bij het opvoeden van de pup.

Onze ervaring:
De resultaten van de test zijn voor ons vaak een bevestigingvan wat wij zelf in al die weken dat de pupjes bij ons in huis zijn al hebben gezien.
Door het inzichtelijk te maken en de resultaten op papier te zetten kun je de nieuwe eigenaren een klein beetje op weg helpen de juiste pup mee naar huis te nemen.

Verder is het natuurlijk genieten om te zien hoe onze pupjes reageren op de tester en de verschillende testonderdelen.

De foto's zijn gemaakt bij Kennel Bianco Rosso in Denemarken, waar Tina Steffens (2006) met veel plezier de puppen test heeft afgenomen. Reeds vanaf 1995 testen wij puppen van alle rassen dmv de Cambell test en/of Jacht-Intelligentie test.