Adres: Koggeweg 7 - 1652 PC Zuidermeer - Noord -Holland Nederland - tel: +31229563134 - E-Mail: braccoitaliano@planet.nl

.kennel di Ala D'Oro Bracco Italiano
.Jaap Muller & Tina Steffens
 

 

Jachthondenproeven


In Nederland bestaan een aantal verenigingen die jachttrainingen verzorgen zodat u kunt deelnemen aan Jachthondenproeven. De KNJV is hier een voorbeeld van, zij verzorgen trainingen die gericht zijn op honden die "na het schot" aan het werk gaan. Een Bracco Italiano is prima geschikt om ook aan dit soort wedstrijden en trainingen mee te doen.

De trainingen kunnen worden afgesloten met een Standaard Jachthondenproef SJP (juli tot eind september), bestaande uit kunstmatige opdrachten, waarbij de bruikbaarheid van de jachthond voor het werk n het schot wordt getest. Bij deze jachthondenproeven gebruikt men dood (koud) wild en dummy's. Er is op de webpagina van ORWEJA een reglement voorhanden.
KLIK HIER OM NAAR HET REGLEMENT TE GAAN
De jachthondenproeven worden georganiseerd door verschillende rasverenigingen, volgens het Reglement Jachthondenproeven. De proeven zijn zeer populair: bijna 4.000 combinaties doen jaarlijks mee, op ruim 60 verschillende locaties.

Het eerste diploma dat een hond kan halen, is het C-diploma. Dit bestaat uit basis gehoorzaamheids- appl oefeningen en eenvoudig apporteerwerk. Voor het B-diploma moet de hond niet alleen voldoendes halen voor de C-onderdelen, maar ook drie verschillende apporten met een hogere moeilijkheidsgraad binnen brengen. Het A-diploma wordt uitgereikt aan combinaties die alle voorgaande oefeningen voldoende afgerond hebben, en daarnaast door middel van dirigeren (de hond wordt hierbij op afstand gestuurd) en via een sleepspoor (een kunstmatig getrokken spoor van 150 tot 300 meter lengte) het wild binnen brengen.

Honden die een B- of A-diploma hebben behaald, kunnen vervolgens meedoen aan de Meervoudige Apporteer Proeven (MAP). Een MAP bestaat uit een aantal meer op de jachtpraktijk gerichte, niet gestandaardiseerde, meervoudige apporteerproeven. Bij deze wedstrijden worden de prestaties van de deelnemende honden bij het werk na het schot beoordeeld.

Het proevenseizoen wordt afgesloten met de NIMROD proef. De Nimrod wordt elk jaar op een andere, geheime lokatie georganiseerd op de tweede maandag in november. De selectie voor deze wedstrijd vindt plaats op basis van de resultaten op de SJP-proeven en de MAPs in het afgelopen seizoen. Van ieder ras wordt de hoogst geplaatste hond met een A-diploma uitgenodigd.

 

Di Ala D'Oro - Muller & Steffens