.kennel di Ala D'Oro Bracco Italiano
.Jaap Muller & Tina Steffens

Een rooskleurige toekomst
Interview 2006 met Jaap Muller en Tina Steffens - kennel.: di Ala D'Oro

Wanneer schafte u de eerste Bracco Italiano aan?
In 1995 konden wij na een lange wachttijd onze eerste Bracco Italiano uit ItaliŽ ophalen.

Waarom koos u voor de Bracco Italiano?
Onze eerste kennismaking met de Bracco Italiano was tijdens een training op een kynologenvereniging. Wij zagen een ietwat robuuste hond met een prachtig gangwerk. Een hoofd met adel en tegelijkertijd een uiterst zachtaardige uitdrukking. Aangezien het slechts een vluchtige ontmoeting was, gingen wij op zoek naar meer informatie over dit ras. In Nederland kon men op dat moment niet de informatie geven waarnaar wij op zoek waren. Gelukkig hadden wij vrienden in Milaan. Via deze vrienden kwamen wij in contact met verschillende Bracco Italiano fokkers in ItaliŽ. Veel van onze volgende bezoeken aan ItaliŽ stonden in het teken van de Bracco Italiano. Mede door het bezoeken van mensen met jarenlange ervaring met de Bracco Italiano kwamen wij al snel meer te weten over het karakter van de Bracco Italiano. Het is een intelligente hond met een eigenzinnig karakter. Een hond die met familie zeer eigen is, maar tegenover vreemden schuchter kan overkomen. Een hond die graag met je wil samenwerken maar vooral niet slaafs is. In huis is de hond rustig, buiten zeer actief. Zowel het uiterlijk als het karakter van dit ras sprak ons erg aan.
Begin 1993 hebben wij de Italiaanse fokker leren kennen waarvan wij in 1995, uit een voor ons zeer interessante combinatie, onze eerste pup kochten.

Welke adviezen geeft u aan iemand die de Bracco Italiano aanschaft?
Ga op zoek naar een fokker die u aanspreekt en ga vooral af op uw eigen intuÔtie. Bezoek een fokker het liefst ook een keer voordat de pup geboren is. Zorg dat de fokker die u gekozen heeft de puppen in huis houdt en veel aandacht besteedt aan het socialiseren. Een volwassen Bracco heeft veel beweging nodig en voldoende uitdaging zodat hij/zij zich niet verveelt. Naar ons inzicht is het noodzakelijk iets meer met de hond te doen dan alleen lange wandelingen maken. In iedere stad is wel een kynologie- of jachtvereniging waar verschillende cursussen worden gegeven. Er moet veel variatie in de trainingen zitten om verveling te voorkomen. Het is een voordeel als de instructeur de Bracco Italiano kent. Hoewel de hond in ItaliŽ alleen wordt gebruikt voor het opsporen en voorstaan op veerwild, behoort het volgen van een allround jachttraining zeker tot de mogelijkheden. Denk erom dat deze hond intelligent en eigenzinnig is; ze leren enorm snel de goede maar ook de minder goede dingen aan.

Welke mensen kunnen beter geen Bracco Italiano in huis nemen?
Mensen die weinig tot geen tijd voor de hond hebben, raden wij af een Bracco Italiano te nemen. De Bracco mag 55-67 cm hoog worden en ze mogen tussen de 25-40 kilogram wegen. Het zijn grote (sterke) honden. Bij de aanschaf van een pup moet hier rekening mee gehouden worden.

Hoe dient de Bracco Italiano te worden opgevoed?
Zoals hiervoor al beschreven, is het verstandig om met deze hond uitermate consequent om te gaan. Tijdens trainingen heeft belonen meer effect dan bestraffen. Geduld is een noodzaak, de Bracco is zowel lichamelijk als geestelijk laat volwassen. Tijdens de opvoeding heeft het socialiseren van de hond hoge prioriteit en een niet goed gesocialiseerde Bracco is lastig op te voeden. Een consequente eigenaar is een goede eigenaar voor dit ras.

Past de Bracco Italiano goed bij kinderen?
Wij zijn ervan overtuigd dat iedere hond, mits normaal is grootgebracht en opgevoed, goed bij kinderen past. Natuurlijk dienen kinderen te worden opgevoed en grootgebracht met respect voor honden. Een Bracco Italiano past prima in een gezin met kinderen. Laat uw kleine kinderen echter nooit alleen met een hond.

Over welke specifieke kwaliteiten beschikt de Bracco Italiano?
De Bracco Italiano is een Staande jachthond. De specifieke eigenschap om gezamenlijk met de eigenaar veerwild op te sporen, zou dus in iedere Bracco aanwezig moeten zijn. De Bracco Italiano zal in het veld van nature liever draven dan galopperen.
Kent het ras ook gezondheidsproblemen? Beschrijft u de klachten eens in algemene zin.
Bij de Bracco Italiano komen, net als bij alle andere honden rassen, gezondheid problemen voor. Heupdysplasie is hier een voorbeeld van. Door het uiterlijk van de Bracco zijn er echter problemen die specifiek zijn voor dit ras. De Bracco behoort een losse huid te hebben. Door deze eigenschap kan de hond hangende oogleden hebben, ook kunnen de oogleden naar binnen gedraaid zijn. Soms is het nodig de oogleden van de hond operatief te corrigeren. De Bracco heeft lange oren, hierdoor hebben zij dus een lange gehoorgang. Een hond raakt oorsmeer kwijt door de kop te schudden. Door de langere gehoorgang kan het lastig zijn zich van het oorsmeer te ontdoen, waardoor er meer kans is op oorinfecties. Niet (juist) behandelde oorinfectie kan een vervelende chronische oorinfectie opleveren. De Bracco blijkt tevens gevoelig te zijn voor maagtorsies. De ruimte in de borstholte is groot zodat de maag gemakkelijk kan draaien. Deze aandoening is levensbedreigend. De maag kan na kanteling operatief worden vastgezet door de dierenarts om herhaling te voorkomen, maar dan moet er wel op tijd zijn ingegrepen.

Wanneer ging u met dit ras fokken?
In 1998 hadden wij ons eerste nestje.

Hoe heeft u de fokkerij georganiseerd?
Wij hebben geen grote fokkerij. Voor ons is het belangrijk om kwaliteit te leveren in plaats van kwantiteit. Onze puppen plaatsen wij graag bij serieuze eigenaren, hiernaar zijn wij dus op zoek voordat er een nestje bij ons geboren wordt. Aangezien onze kennel een hobby is, moeten wij rekening houden met onze normale werkzaamheden bij het plannen en voorbereiden van zo'n nestje. Onze vakanties worden afgestemd om ten minste acht weken lang continu aanwezig te kunnen zijn bij de moeder met puppen. Wij maken alleen oudercombinaties waarvan wij zelf graag een pup zouden willen aanschaffen. Wij hebben ongeveer een keer per jaar een nestje en hanteren een wachtlijst voor mensen die een pup uit onze kennel wensen.

In hoeverre legt u de nadruk op het exterieur?
De rasstandaard van de Bracco Italiano is zeer specifiek over het uiterlijk van de Bracco Italiano. Het is dus belangrijk om hier goed op te letten als er met de honden gefokt gaat worden. Fokken met honden die voldoen aan deze specifieke rasbeschrijving is in onze ogen een noodzaak.

In hoeverre legt u de nadruk op het karakter?

De werkstandaard van de Bracco Italiano is zeer specifiek over het karakter van de Bracco Italiano. De Bracco is een jachthond en heeft dus deze specifieke karaktereigenschappen nodig als er met de honden gefokt gaat worden. Fokken met honden die voldoen aan deze specifieke karaktereigenschappen is in onze ogen een noodzaak.

Hoeveel honden heeft u momenteel? (LET OP! antw. update 2024)
Wij wonen momenteel samen met zes honden in ons huis. Drie van de zes honden zijn geboren voor 2012 en behoren dus tot wat men noemt de oudere hond.

Hoeveel kost een pup? (LET OP! antw. update 2024)
Onze rasverenigingen hanteren geen vaste prijs voor een pup. Over het algemeen betaalt men in Nederland voor een Bracco Italiano pup zo rond de 1500 euro. Bij di Ala D'Oro is het aankoopbedrag van een pup rond de 1400 euro, hierbij moet wel gezegt dat wij in een Ala D'Oro overeenkoms vragen of de eigenaren de pup, als deze 14-18 maanden is, laten rontgenen op heupdysplasie. Aan het rongenen zijn kosten verbonden die wij dus via deze lagere aankoopprijs compenseren. De gegevens die voortvloeien uit het rontgenonderzoek, gebruiken wij voor onze fokkerij.

Is het fokken voor u een hobby of is het een goede bijverdienste?
Zoals wij het doen blijkt het een nogal prijzige hobby.
Dit komt omdat wij met al onze honden, dus ook waarmee wij een nestje fokken mee doen aan verschillende soorten wedstrijden in heel Europa, ook ondergaan onze honden alle noodakelijke gezondheidonderzoeken. Dit om te zorgen dat wij alleen met de beste honden voor nakomelingen zorgen. De kosten van de gezondheid onderzoeken maar ook de inschrijvingen van shows en veldwedstrijden zijn niet goedkoop. Ook hebben wij een eigen jachtgebied in Nederland om met onze honden te kunnen werken en trainen. De opbrengst van de verkoop van onze puppen is in de afgelopen jaren te weinig gebleken om aan onze hobby te verdienen. In deze simpele som zijn overigens ook niet meegenomen alle uren die wij maken om onze honden naar een top niveau te brengen en de uren die wij steken in het grootbrengen van onze puppen. Nog even ter verduidelijking geld verdienen aan de honden is uberhoupt geen drijfveer voor ons.
Gelukkig dus maar dat wij beide een goede baan bij een baas hebben zodat wij ons deze prijzige hobby kunnen veroorloven.

Op welke wijze onderhoudt u contact met de kopers van uw pups? Of is er geen contact meer na de verkoop van de pup?
Graag onderhouden wij contact met alle puppenkopers. Wij organiseren zo nu en dan Ala D'Oro familiedagen waar iedereen welkom is. Ook stimuleren wij eigenaren naar shows te komen en/of jacht trainingen te doen. Zeer regelmatig worden wij gevraagd eigenaren en hun honden te ondersteunen en te coachen tijdens deze jachttrainingen. Op onze webpagina heeft iedere Ala d'Oro een eigen pagina zodat de foto's die de eigenaren ons sturen daar voor iedereen te zien zijn. Veel van onze contacten met de eigenaren worden onderhouden via e-mail.

Traint u ook met uw honden? Zo ja, wat zijn dat voor trainingen?
Veldwerk trainingen, KNJV trainingen, gehoorzaamheidtrainingen en ringtrainingen.

Hoe vaak bezoekt u tentoonstellingen? Ook in het buitenland? Kunt u enkele landen noemen?
Wij bezoeken zeer regelmatig hondenshows in binnen- en buitenland. In ItaliŽ zijn wij op de shows en veldwedstrijden geen buitenstaanders meer, maar behoren wij tot de intimi. Wij showen onze honden regelmatig in Duitsland, BelgiŽ en Luxemburg. Maar ook bezoeken wij shows in Frankrijk, Oostenrijk, Polen en Denemarken. Onze honden staan bekend om hun uitmuntende jachtcapaciteiten. Wij bezoeken dan ook zeer regelmatig veldwedstrijden in onder meer ItaliŽ. Ook zijn wij in de gelegenheid onze honden te trainen op onze eigen jachtvelden in Nederland, maar ook zijn wij zeer regelmatig te vinden op velden van onze vrienden in ItaliŽ, Denemarken en Schotland.

Wat is uw meest favoriete tentoonstelling en waarom?
Meest favoriet is toch wel de clubmatch in het noorden van ItaliŽ. Op deze clubmatch zijn er over het algemeen grote aantallen Bracchi aanwezig. Hier goed presteren zegt iets over de kwaliteit van je honden. Meer dan eens wonnen onze honden hun klasse in ItaliŽ. In 1998 werd onze zelf gefokte hond Nebbia Gucci di Ala D'Oro Beste Teef (Bruin) op een clubmatch waar meer dan 240 Bracco Italiano inschrijvingen waren. Een andere mooie prestatie in ItaliŽ was in 2000. Op de wereldshow in Milaan werd onze eigen gefokte hond ENCI kampioen!

Hoe ziet de toekomst eruit van de Bracco Italiano?
De Bracco Italiano zal ongetwijfeld steeds vaker te zien zijn in het normale straatbeeld,
maar wordt de Bracco ooit een echt razend populaire hond in Nederland?

Wij denken van niet en zijn hier blij mee.
De toekomst ziet er naar ons oordeel rooskleurig uit voor de Bracco Italiano.

Interview 2006
Jaap Muller en Tina Steffens
kennel.: di Ala D'Oro