.kennel di Ala D'Oro Bracco Italiano
.Jaap Muller & Tina Steffens

 

Mariotto di Ala D'Oro "Mauro"
Voorjager & mede-eigenaar: Stephanie Turion

Ze hebben een fantastisch weekend gehad!
Mariotto di Ala D'Oro "Mauro" en Stephanie waren uitgenodigd voor een Hubertus gebruikshonden proef , HGP in Duitsland. De proef kan vergeleken worden met de jaarlijkse Nederlandse Artemis van de NOJG (Nederlandse Organisatie Jacht en Beheer).
De maandag voor de Hubertus proef deed dit "TOP" koppel al mee aan een KNJV proef waar opnieuw een KNJV B diploma mee naar huis is genomen met hoge punten. Stephanie heeft naast de trainingen met Mauro de afgelopen maanden ook hard gewerkt om haar jachtpapieren te halen, ze is met glans geslaagd.

"Mauro" en Steef, proficiat met al deze geweldige presaties.
Wij zijn enorm trots op jullie!

Hubertus
De Gebruikshonden Proef 2011
Steef heeft het volgende verslag geschreven, de foto's zijn gemaakt door Oscar Kramer.

Meedoen aan de Hubertus gebruikshonden proef in Duitsland. Er mochten maar 10 honden meedoen aan deze proef en je kon je er niet zelf voor inschrijven, het was alleen op uitnodiging. Mauro en ik kregen een uitnodging! Ik kan jullie vertellen dat alleen meedoen voor mij al een grote eer was.

Afgelopen zaterdag (17 september) was het dan zover. Om 5 uur 's ochtends liep ik al met de honden buiten en om half 6 stond ik bij mijn vader (een grote fan) voor de deur om vervolgens richting Nordhorn (Duitsland) te vertrekken. Iedereen kwam mooi op tijd aan bij het restaurantje waar we afgesproken hadden. Daar hebben we lekker wat gedronken en lootjes getrokken. Ik trok nummer 3 dus "Mauro" en ik mochten als 3e de proeven lopen. Met de auto's reden we naar het bos, midden in het bos was een mooie grote open plek waar verschillende paden op uit kwamen. Zo hadden we een mooi centraal punt van waaruit alle proeven gelopen werden.

Mijn eerste onderdeel van de proef was het apport met de vos, een onderdeel van de apporteer vakken.
Je kon kiezen voor een hele grote vos, een kleine vos of een vossendummy. Voor de grote vos kreeg je de volle 4 punten mits goed uitgevoerd en voor de kleine of dummy minder punten. De vos moest geapporteerd worden over een hindernis. In dit geval een behoorlijke greppel. Vanzelfsprekend koos ik voor de hele grote vos. "Mauro" heeft keurig de vos gehaald. Mooie punten gekregen. Daarna een sleep met de vos. Ook dit deed "Mauro" goed en kwam vlot terug met de vos!

Na het onderdeel vos wat gehoorzaamheidsoefeningen uit het onderdeel gehoorzaamheid vakken. Aangelijnd volgen door het hout ...veel hout….! De keurmeester gaf aan wanneer je links, rechts of stil moest gaan staan (hond moest dan uit zichzelf gaan zitten). "Mauro" liep keurig mee om alle boompjes en struiken heen, maar ging alleen liever niet zitten en ik gaf hem geen ongelijk!

Op naar het volgende onderdeel; liggen uit zicht met schot - plaats houden schot."Mauro" neergelegd en naar het geweer gelopen. Na enige tijd volgt er een schot. Hij was keurig op zijn plaats gebeleven, alleen wel opgestaan, toch vind ik het knap.
Door naar de sleep met het konijn, onderdeel van de bos vakken. Hij begon keurig, liep de eerste haak eerste heel even voorbij maar herstelde mooi. Hup het bos in…. zo spannend, dan sta je daar te wachten op hond met konijn (als het ff kan). En ja hoor, daar kwam meneer aan in een mooie trotse trot met konijn!
Intussen was het alweer middag en hebben we bij de auto's even lekker een broodje gegeten. "Mauro"" lag ondertussen lekker in de bak van de auto te suffen. Het zonnetje was inmiddels doorgebroken. Na deze korte lunch moesten we direkt weer aan de slag.

Verder met de volgende proef, het los volgen door het hout. Weer zo'n gehoorzaamheids vak. Ik haalde "Mauro" uit de auto en kon al snel starten. Ik het bos in, met "Mauro" los naast me, gaat ie uitgebreid staan plassen! Oh….echt stom van mij, dat had ik hem natuurlijk gewoon even van te voren moeten laten doen. Op deze simpele proef heb ik dus helaas dure punten laten liggen. Maar gelukkig, tijd om sip te zijn was er niet, op naar het volgende onderdeel alweer.
Gehoorzaamheid op post, vijf combinaties hond-voorjager moesten zich naast elkaar opstellen met het gezicht naar het bos. De hond zit los naast je. Voor je in het bos lopen
drijvers met een hoop kabaal door het bos van rechts naar links. Achter elke hond werd geschoten. De honden moesten rustig naast je blijven zitten en vooral niet piepen of blaffen. "Mauro" heeft ook deze proef keurig doorstaan. Hij wilde dolgraag het bos in maar heeft zich keurig kunnen beheersen!

 

Na het op post staan kwam voor mij het spannendste onderdeel, het echte zweetwerk. Vooral spannend want hier heb ik geen ervaring in. Mijn pa wel, hij had een mooie zweetwerklijn mee die we mochten gebruiken. Aan de spullen zou het dus niet liggen. Vlakbij het wondbed ging de jachtlijn af en zweetlijn om, aan het werk! "Mauro" liep heel beheerst en vond keurig de aanwijzingen (2 reeenpoten). Deze heeft hij keurig aan me afgegeven. Onderweg nog twee keer een wondbed gezien die Mauro ook goed inspecteerde.

Bij de haken liep hij zelfverzekerd door. Naar mate het spoor vorderde kreeg hij er steeds mee zin in. Uiteindelijk kwamen we bij de bok! Wat een kanjer van een hond is het toch, die "Mauro". Ik werd zo enthousiast dat "Mauro" dacht, baas ik pak die bok wel op en neem hem voor je mee! En hoewel hij met gemak een groot apport aankan moesten we dat maar niet doen….

Zoals dat hoort bij het volbrengen van het zweetspoor ontvingen we allebei een breuk (takje).
Mijn dag kon al niet meer stuk!!


Na het zweetwerk moesten we naar het onderdeel buschieren in het bos. Dit betekent dat je hond zelfstandig, kort onder het geweer moet jagen. Daarbij wordt er geschoten en kijken ze hoe de hond reageert op het schot.
Zoals verwacht deed "Mauro" dit top! Nam mooi ruimte maar bleef goed opletten, volle bak!

 


Inmiddels was het al weer half 6 en moesten we eigenlijk nog 3 onderdelen, sleep met eend, stoberen en voorstaan. Er werd besloten twee onderdelen te laten vervallen. De sleep met de eend zouden we nog wel moeten doen. Voor mij best jammer want op de andere twee onderdelen hadden wij ook goed kunnen scoren.

Inmiddels waren alle bosvakken wel gebruikt voor met name de zweetsporen, dit maakte de sleep met de eend wat lastig vond ik. Maar toch vol goede moed heb ik "Mauro" ingezet. Hij liep hem goed maar liep eerst de verkeerde haak (die van het zweetspoor) maar hersteld keurig en kwam met de eend in de bak in volle vaart terug!

Hierna hebben de keurmeesters zich even teruggetrokken om alles uit te rekenen. Het maximale aantal punten dat je kon halen per proef was 4 en niet alle proeven telde even zwaar. Het zweetwerk telde bijvoorbeeld het zwaarst. Maar natuurlijk is het heerlijk om voor het belangrijkste onderdeel "de samenwerking tussen hond en voorjager", de volle 4 punten te halen! Ik ben trots!
Het was een fantastisch mooie en leerzame dag geweest. Zeker voor herhaling vatbaar! Ik ben dan ook mega trots op mijn "Mauro" die zoals altijd heel goed en vol enthousiasme voor mij heeft gewerkt. Het heeft mogen resulteren in een prachtig diploma en een zesde plek van de dag!