.kennel di Ala D'Oro Bracco Italiano
.Jaap Muller & Tina Steffens
 

Jachttraining Denemarken
November 2013

Al vanaf 1999 organiseren wij jachttrainingen voor de bij ons in huis geboren Bracchi Italiani. De jachttrainingen georganiseerd door de Ala d'Oro Kennel vinden veelal plaats in Nederland, Schotland, Italie en Denemarken. Het doel van deze trainingen is allereerst om de eigenaren te helpen met de opvoeding van hun jachthond. Daarnaast is het heerlijk om onze "puppen" met hun baasjes terug te zien. Wij hebben de ervaring dat door met elkaar te trainen je enorm veel van elkaar leert. Een jachthond op wedstrijd niveau brengen is een prestatie op zich. Trainen voor de veldwedstrijden is normaal een zeer solitaire aangelegenheid. Natuurlijk worden de onervaren voorjagers eerst in een leer traject gezet zodat deze uiteindelijk ook zelfstandig velden kunnen lopen. Door de voortgang aan elkaar te laten zien tijdens de gezamelijke traingen krijg je de juiste feedback waarmee je dan weer verder aan de slag kan. Onze honden moeten ook apporteren, afhankelijk van wat de baas met de hond wil, bepaald het niveau waarop er getraind wordt. Wil een baas mee doen met de apporteer wedstrijden van de KNJV of NOJG dan moeten vooral in de afwerking en gehoorzaamheid extra zaken worden aangeleerd die er tevens voor zorgen dat het eigen initiatief van de hond wordt beperkt. Heeft de baas een hond nodig die mee gaat jagen dan is er vaak meer behoefte een hond te hebben met gepaste eigen initiatief, dit om zelfstandig tot oplossingen te komen bij onverwachte situatie in het jachtveld. En dan heb je nog de mensen die gecharmeerd zijn van het zweetwerk. Bij het beheer van jachtvelden met groot wild is een hond met zweetwerk ervaring een echte pre. Op hoog niveau zweetwerk zorgt meestal voor een lage(re) kophouding tijdens het veldwerk. Op hoog niveau veldwerk zorg meestal voor een te snelle afleiding tijdens het zweetwerk. Het is goed je te realiseren dat een Bracco Italiano dus moeilijk in beide diciplines de hoogste scores haalt tijdens wedstrijden.

Ons weekend in Denemarken stond in het teken van de allround jachthond. Daarom hebben we aan de volgende diciplines gewerkt; veldwerk, apporteren, gehoorzaamheid en zweetwerk . Zoals jullie kunnen zien werd er bij de jonge honden vaak de lange lijn gebruikt. Iets wat wij doen om fouten te voorkomen en je dus altijd positief aan het trainen bent. In Denemarken melde zich, Michel met Kato, Ellen en Odette met Bacio, Janneke met Rossi, Lisbeth met Bianca (en haar twee Deense staande honden Kenzo en Zita), Catharina, Maaike en Jolanda met Sardo, labradors Willem, Pentu en Urhu, Tina met Laura en Daan.
De plek waar wij zaterdag konden trainen was ter beschikking gesteld door Lisbeth's familie. Prachtige grasland velden afgewisseld met rommelveldjes, heesters en bosjes met mooie gestapelde takken, maar ook moerasachtige grond met kleine waterpoeltjes.
Jolanda was zo vriendelijk om de eigenaren te begeleiden en tips en tricks te geven bij het apporteren. Jolanda heeft al vele jaren lesgeef - en trainings ervaring met haar Labradors. Lisbeth en Catharina begeleide de zweetwerk sessies. Lisbeth heeft veel ervaring met het trainen van honden voor zweetwerk en samen met de fanatieke zweetwerk beoefenaar Catharina werden de andere deelnemers dus op dit gebied op hun wenken bediend. Veldwerk tips werden door Tina gegeven.
Vrijdag avond, tijdens een heerlijk diner werden de leerdoelen voor de volgende dagen besproken.
Zaterdag dus aan het veldwerk en apporteren, dat was de opdracht voor de eerste dag. De groep werd in tweeen gedeeld zodat de wachttijd minimaal was.

Catharina met Sardo in het veld, op zoek naar wild. Sardo laat prima werk zien. De lange lijn is er om de hond aan het einde van de zoektoch te kunnen beletten in te springen.


Het wild is gevonden, Sardo stond prachtig voor. Samen het puntje afmaken. De takkenbossen helpen ons om deze jonge hond onder controle te houden.

Daan is nu 2 jaar oud. Eerdere trainingen hebben geresulteerd in mooi zoekwerk en prachtig vastzetten van het wild. Daan staat hier mooi voor, wat mij betreft zijn wij klaar voor de wedstrijden.

Elles, Odette en Baccio zijn op zoek naar het wild. Natuurlijk, ook Bacio vind het wild en zet dit vast. Een goede staande hond past zijn snelheid aan aan zijn neus, Bacio's neus is goed en Bacio is snel! Echt niet gemakkelijk voor deze onervaren voorjagers. Goed te zien dat er ook in dit weekend weer grote sprongen vooruit werden gemaakt in het leerproces van hond en baasjes.

Het wild is gevonden, Bacio onder controle en dus samen het puntje afmaken. Ook hier weer helpen de takkenbossen ons om deze jonge hond onder controle te houden.

......

..

Janneke aan het werk met Rossi. Rossi gaat een keer in de week met janneke naar Jachttrainen. Janneke heeft de smaak te pakken. Veldwerk dat is waar Janneke goed in wil worden samen met Rossi. Wij denken dat ze goed op weg zijn om dit waar te maken.

Tussen de middag een lunch aan het water. Wat een geweldige plek om met de honden te mogen werken!

Nu de foto's van de apporteer training.

Bacio en Elles

Michel en Kato

Sardo met de duif.

Michel en Kato op weg naar de duif

Elles en Bacio met de duif

Rossi op weg naar de vos

Rossi op weg naar Janneke met de vos

's Avonds met elkaar eten. Lisbeth stelde haar huis ter beschikking. Iedereen had een slaapplek!
Overdag flink gewerkt dus baasjes en honden waren al vroeg in de avond heel moe.

Onder het eten. Daan doet al vast een slaapje bij Janneke.

Volgende dag al weer vroeg wakker. Lisbeth brengt ons vandaag naar een openbaar bos waar je met de honden mag trainen. Omgeving is mooi. Veel watertjes en prachtige plekken voor het veldwerk. Vandaag worden de honden oa. op het zweet gezet die de vorige dag al waren gemaakt. Maar ook weer tijd voor veld en apporteerwerk.

Janneke en Rossi in actie in het veld

Janneke met Laura en Rossi

Michel met Kato in actie

Kato stond even later prachtig voor op een houtsnip, natuurlijk hebben we daar geen foto's van.

Michel met Kato in actie

Apport

Lisbeth met Bianca in actie, Lisbeth had het druk want ze werd de hele dag gevolgd door een Deens stel dat zeer in het werk van de Bracco Italiano geintereseerd is.


Bacio en Elles in operste concentratie

Bacio op weg naar Elles, met de duif

Tussen de middag lunchen, Lisbeth bracht haar porselein mee.

Rossi wacht af

Elles en Bacio klaar om te starten

Bacio weet het wild vast te zetten, Elles weet het punt vervolgens prachtig af te maken.

Ook Daan maakt weer een prachtig punt, hij heeft tevens alle warme plekken laten zien. Zo blij dat ik hem heb meegenomen naar Denemarken!

De enige foto die ik heb van het zweetwerk. De honden hebben goed werk verricht. Op foto Bacio en Elles en begeleider Catharina.

"Lisbeth report "
Danmark/Holland
I den forgangne weekend har jeg afholdt en træningsweekend med fokus på alt det man kan bruge en stående jagthund til. Der var inviteret venner fra nær og fjern. Tina, Kennel di Ala D'Oro, Janneke, Maaike, Jolanda, Catharina, Elles, Odette og sidst, men ikke mindst, Michael. Vi har bla. trænet markarbejde, apportering og schweiss arbejde. Lørdag var vi i mosen og på marken. Søndag nød vi det gode vejr i skoven. Søndag var Rasmus og Majbritt også forbi på en kigger. De ville gerne se en bunke Bracco'er i aktion. Tusind tak til alle for at I var med til at gøre weekenden fantastisk.